Digipingpong – 2023

Sportnapok, oktatási modul, versenyek, bemutatók, kvízek, játékok és még sok minden más. Nagyjából így lehetne összefoglalni az ATSK Szeged legújabb projektjét, a két határon túli egyesülettel és három szegedi szervezettel megvalósuló Digipingpongot.

A tervezett aktivitások három fő eleme:

  1. Szabadidős, diák és para asztalitenisz programok szervezése, amelyet jellemzően eddig is csináltunk, többek között az Interpingpong projektjeinkben is.
  2. A sportág népszerűsítése a digipingpong.hu web oldalon, amelyen alapvető sportági információkat helyezünk el, illetve digitális oktatási programmal szeretnénk támogatni a sportág iránt érdeklődőket.
  3. Tanárok és edzők képzése a tartalomfejlesztés során kidolgozásra kerülő módszertani füzet segítségével.
2023-ban a tervezett 21 projekteseményből 12 már sikeresen lezajlott, melyek közül az első a 2023. február 23-án megtartott nyitó rendezvény volt.  Az eseményen a házigazda zentai klub tagjai, a projekt partnerek vezetői és a sajtó képviselői vettek részt.

2023. április 15-én Diák Sportnapot rendezett a horgosi Asztalitenisz Klub, melyen 40 magyarországi és határon túli diák vehetett részt egy egész napos asztalitenisz programban.

A következő projektesemény a Szabadidős Sportnap az ATSK teremben került megrendezésre, 2023. május 7.-én.  A közel 30 szabadidős sportoló részvételével zajló pingpong-nap egy irányított edzésprogrammal indult, melyen két edző irányításával, sportági alaptechnikák kerültek bemutatásra, csoportos, egyénre szabott, és adogatógépes feladatokon keresztül. Az ebédszünetet követően időrendben az ATSK NB-s játékosainak közreműködésével asztalitenisz és szabályismeret bemutató, villámtorna, végül asztalitenisz kvíz színesítette az egész napos programot.

  1. június 07-én Zentán került megrendezésre a Fogyatékkal élők sportnap, amelyen Major Endre olimpiai 4. helyezett és Urlauber Ádám válogatott sportoló avatta be a résztvevőket a kerekesszékes asztalitenisz rejtelmeibe. A rendezvényen 3 fő kerekesszékes, 4 fő transzplantált, 5 fő hallássárült, és 4 fő enyhén értelmi fogyatékos sportoló, 4 fő edző és a kisérők vettek részt. Délelőtt a 4 edző közreműködésével irányított edzésprogram folyt a teremben, melynek keretében sportági alaptechnikák bemutatása, gyakorlása, csoportos és egyénre szabott feladatok voltak terítéken. A különböző fogyatékosággal élő embereknek volt lehetősége egymással is játszani, illetve az adogatógéppel is harcba szállhattak néhány percre.

Ebéd után Major Endre olimpiai 4. helyezett és Bácsi Bernát szervátültetett világbajnoki aranyérmes sportoló tartott élménybeszámolót, amely egyfajta biztatás volt mindenkinek, hogy merjen komoly célkitűzéseket tenni, hiszen mindenkinek van lehetősége a saját kategóriájában sportolni, eredményeket elérni.

  1. október 08-án Szegeden rendeztünk Diákversenyt, amelyen összesen 67 diák sportoló vett részt. Érkeztek versenyzők Szerbiából és több magyar településről is.

Október 22-én Integrált Versenyt rendeztünk Szegeden, amelyen ép és fogyatékkal élő emberek is részt vettek.

A 6 kategóriában összesen 45-en mérték össze a tudásukat, akik között mozgássérült, hallássérült, transzplantált, enyhén értelmi fogyatékos és ép versenyzők voltak. Természetesen több kísérő, és önkéntes segítő támogatta munkájával a zökkenőmentes lebonyolítást. Érkeztek versenyzők Budapestről, Kecskemétről, Békéscsabáról, Vecsésről, Szekszárdról, Enyingről, és a szerbiai Horgosról is.

Oktatási napokat szerveztünk tanárok, edzők és más érdeklődők számára, akik szeretnék népszerűsíteni az asztalitenisz sportágat a saját közösségükön belül.

  1. október 26 / Horgos
  2. november 12 és december 02 / Szeged
  3. december 21 / Zenta

A projekt 2024 januárjában folytatódik, amelyről továbbra is a https://digipingpong.hu/  oldalon lehet tájékozódni.

SPORTSIKEREKBEN GAZDAG 2024-es esztendőt kíván a DIGIPINGPONG csapata!

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.

 

Márki Ernő

projekt menedzser