Inter Pingpong 3 – 1. preriódus

2020. október 01-én kezdődött hivatalosan az ATSK Szeged és az STK Zenta közös, határon átnyúló Inter Pingpong 3 elnevezésű projektje, az előző két projekt folytatásaként.

Az Inter Pingpong 3 projektről

Az Asztalitenisz Sport Klub Szeged, valamint a Zentai Asztalitenisz Klub, – az eddigi jó együttműködésre alapozva – közösen nyújtott be 2019-ben pályázatot az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében kiírt felhívásra. Az IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance) program fő célkitűzése, hogy az Európai Unió támogatásával lehetőséget biztosítson a magyar-szerb határvidék közös fejlesztésére. Ezt a célt szolgálja a sport sajátos eszközeivel és kapcsolatrendszerével az Inter Pingpong projekt is.

A két egyesület, az Inter Pingpong 3 című projektjébenegy komplex, a határ két oldalán élő pingpongosokat megmozgató 16 hónapos program sorozatot (2020.10.01. és 2021.01.31. között) szándékozik megvalósítani, az előző két projekt folytatásaként.

A kialakítandó kapcsolat magába foglalja az asztalitenisz sportot legmagasabb szinten űző versenyzőket, az egészségmegőrző, rekreációs céllal sportoló szabadidős – és diák sportolókat, valamint, a fogyatékkal élő embereket, akiknek a társadalmi integrációját is elősegíti a rendszeres sportolás.

A program keretében rendezvények szervezése valamit sportszerek vásárlására kaptak az egyesületek támogatást.

Az első periódusban (2020.10.01 – 2021.01.31.) megvalósított programok rövid összefoglalója

NYITÓÜNNEPSÉG

Időpont: 2020. november 10.

Helyszín: Szeged, Budapesti krt. 5-7, ATSK terem

A regisztrációkat követően Iván Zoltán az ATSK elnöke mondott köszöntő beszédet, amelyben elmondta, hogy az ATSK Szeged sportegyesület 1996-ban alakult, ami azt jelenti, hogy 2021-ben lesz 25 éves. Az egyesület működésében egyre nagyobb szerepet kapnak a különböző pályázati projektek. Ezek közül is kiemelkedett az INTER PINGPONG 1 és INTER PINGPONG 2 projekt. Fontos volt még a MOATSZ létesítményfejlesztési támogatása, amelynek következtében teljesen megújult a Pingpong Terem.

Az Inter Pingpong 3 projektről Márki Ernő az ATSK ügyvezetője beszélt egy prezentáció keretében. Beszélt az első két projekt lebonyolításáról, illetve néhány fotóval illusztrálta a történteket.

A projekt szakmai lebonyolításáról Simon Viktor edző tartott tájékoztatást. Alapvetően négy elemét említette:

 1. Iskolai program
 2. Iskolai Pingpong bemutatók szervezése (1. és 4. periódus)
 3. Diákverseny lebonyolítása (3. periódus)
 1. Közös utánpótlás edzések (periódusonként 1-1 edzés)
 2. Utánpótlás edzőtábor (1. periódus)
 3. Utánpótlás Asztalitenisz verseny (2. periódus)

A fogyatékkal élők sportolásáról Major Endre paralimpikon tartott kiselőadást, illetve megemlítette a projekt keretében tervezett speciális programokat, amelyekben a fogyatékkal élők is szerepet kapnak.

 1. Közös kerekesszékes edzések (2 alkalommal, Szerbiában)
 2. Fogyatékkal élők sportnap (Szeged – 2. periódus)
 3. Integrált Asztalitenisz Verseny (Szeged – 4. periódus)

Az előadásokat követően kötetlen beszélgetésre került sor a résztvevők között, akik kézbe vehették a projekt ismertető brossúrákat, illetve lehetőség nyílt egy kis sportolásra is az asztaloknál.

Iskolai Pingpong Program

Időpont: 2020. november

Helyszín: Szeged, Budapesti krt. 5-7, ATSK terem

Az iskolai pingpong bemutatók időpontja:

 1. bemutató: 2020. november 06.            Résztvevő diákok: 22 fő
 2. bemutató: 2020. november 09.            Résztvevő diákok: 18 fő

Az iskolai program keretében 2 pingpong bemutatót szerveztünk ebben a periódusban általános iskolások számára.

A két bemutatón a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola 1. c és 2. a osztályának tanulói vettek részt. A bemutató 10 – 11 óráig tartott, amelynek keretében két versenyző az asztalnál tartott bemutató játékot, illetve edző irányításával a gyerekeknek is volt lehetőségük néhány ügyességi feladat során kipróbálni a sportágat.

A feladatok végrehajtását Simon Viktor edző irányította, és értékelte.

Közreműködött: Iván Zoltán és Gergely Péter

Utánpótlás sporttalálkozó – online edzés

Időpont: 2020. december 1.

Helyszín: Szeged, Budapesti krt. 5-7, ATSK terem

Az Inter Pingpong 3 projektben közös edzés volt betervezve a szegedi és a zentai utánpótláskorú pingpongosainak. Sajnos az élet felülírta azt a tervet, hogy a zentaiak átjöjjenek hozzánk, és együtt edzhessünk velük. De megoldottuk, ONLINE EDZÉST tartott a két csapat.

Nagy izgalommal készültek a játékosok az edzésre, hiszen nem mindennap kamerázzák őket úgy, hogy közben egy másik országban élőben nézik a játékukat.

Az edzés másik részében fordult a kocka, a szegediek nézték a zentai játékosokat. Közben az edzők egymással kommunikáltak, tapasztalatokat megosztva egymással.

Kerekesszékes sporttalálkozó – online edzés

Időpont: 2021. január 26.

Helyszín: Szeged, Budapesti krt. 5-7, ATSK terem

                 Zrenjanin (Nagybecskerek), Pupin u. 12.

Az Interpingpong 3 program részeként tegnap a kerekesszékes sportolók online edzésére került sor.“A koronavírus miatt kialakult, és jelenleg is fennálló helyzetben a tervezett közös edzést nem tudjuk valóságos körülmények között megvalósítani, mivel az utazás nem megoldható a határ két oldalán élő sportolók számára. Az utánpótlás sportolóknál már sikeresen megszerveztünk egy közös edzést online formában, így azt gondoltuk, hogy a tervezett kerekesszékes edzés esetében is ezt a formát választjuk, ami egy teljesen új megközelítés a para sportolók és az edzők számára is. Sportszakmai szempontból mindenképpen érdekes volt ez a megoldás” – mondta Márki Ernő az ATSK ügyvezetője. A közös edzésen nemzetközi és hazai szinten is eredményes sportolók vettek részt:A magyar részről: a paralimpiai negyedik, Eb-második Major Endre,a magyar bajnok Dollenstein János,az ob-harmadik Urlauber Ádám,illetve Herold János ragadott ütőt, a szerbektől pediga csapatban Eb-ezüstérmes Goran Perlics,a hazájában ob-második Nenad Krabavacés az ob-harmadik Mitar Djokics kapcsolódott be. Az edzők Simon Viktor, Márki Ernő, Szelei Szabolcs, Sladana Krsmanovics és Mellik Zoltán voltak.